My Image

HEUP ARTHROSCOPIE

De kijkoperatie van knie en schouder is al veel jaren welgekend; Sinds een aantal jaren is het ook mogelijk om een kijkoperatie van de heup te verrichten. Een kijkoperatie van de de heup geeft de mogelijkheid om bepaalde letsels bij jonge patiënten (doorgaans minder dan 50 jaar) te behandelen, vooraleer schade optreedt. Het gaat met name om scheuren van het labrum (de kraakbeenring van de heup) en over beklemmingsletsels van de heup.

De kijkoperatie van knie en schouder is al veel jaren welgekend; Sinds een aantal jaren is het ook mogelijk om een kijkoperatie van de heup te verrichten.

CAM EN PINCER IMPINGEMENT

Een heupgewricht is een kogelgewricht. De beweeglijkheid van de heup wordt beperkt door botcontact tussen de heupkop en het bekken (de heupkom). Er is een evenwicht tussen voldoende beweeglijkheid en voldoende overdekking van het bot. Afwijkingen kunnen zich voordoen doordat er te veel beweeglijkheid is en te weinig overdekking, maar meestal stelt zich een probleem als er te weinig beweeglijkheid is en te veel overdekking.
Als er aan de heupkop teveel bot aanwezig is noemen we dit een CAM afwijking.
Teveel bot aan de kant van de heupkom noemen we dit een PINCER (nijptang) afwijking.
Beide aandoeningen leiden tot aantasting van de kraakbeenring van de heup en van het kraakbeen zelf. Uiteindelijk treedt slijtage op (= artrose). Een kijkoperatie biedt ons de mogelijkheid deze letsels vroegtijdig aan te pakken en te behandelen.

CAM en PINCER impingement.

De meest voorkomende oorzaak van vroegtijdige beschadiging van het heupgewricht zijn bolaangroei rond het gewricht (CAM en PINCER letsels).

De normale mobiliteit van de heup

Een normale heup vertoont een evenwicht tussen overdekking en bewegingsvrijheid, zodat het gewricht beweeglijk is, zonder dat er inklemming van het heupgewricht optreedt.

My Image

Bij CAM impingement is er overgroei van bot op de femurhals zodat er een bloccage van de heup optreedt bij rotatie en kraakbeenschade optreedt.

My Image

PINCER impingement

Bij PINCER impingement is er overgroei vanuit de heupkom waardoor er eveneens bloccage van de heup optreedt bij rotatie .

My Image

DE KIJKOPERATIE

Reeds jaar en dag worden kijkoperaties uitgevoerd in de knie en schouder, maar ook in het enkelgewricht; de schouder en de elleboog.
Het heeft bijzonder lang geduurd vooraleer we de mogelijkheid hadden om ‘een kijkje te nemen’ in het heupgewricht.
Dit heeft zijn reden. Een heupgewricht is omgeven door een uiterst sterk kapsel, met een dunne vloeistof film ertussen. Bovendien maakt de kogelstructuur van het gewricht het moeilijk om in het gewricht binnen te komen. Tenslotte is een heupgewricht zeer diep gelegen.
Om een heupoperatie uit te voeren moeten we de heup als het ware opentrekken op een tractietafel.

DE KIJKOPERATIE

Moderne instrumenten en technieken hebben het mogelijk gemaakt om ook in een heupgewricht een kijkoperatie uit te voeren.

C 2016 Wouter Sioen